Wednesday, April 18, 2012

Tiger Prawn Masak Lemak Nenas

Bismillahirrahmanirrahim,

Resepi yg akan dikongsikan hari ini 
masak lemak cili padi udang dgn nenas...
cik udang ni mmg la tak boleh lari. Buat ape pun kau tetap hebat dimataku...hehehe.boleh lak gitu. Udang ni ada macam2 jenis kan...
semua jenis udang pun kalau masak pasti sedap. 
Untuk kali ni cik TIGER PRAWN menjadi pilihan...

 cerita pasal udang ni kami selalu bawa balik kg lebih2 lagi
 cik lobster yg menjadi pilihan arwah abah. 
Suka sangat kalau mak masak...
macam2 yg abah suh buat..bagai2 resepi yg keluar.
 At least, anak dia ni tahu lah nak buat ape sama itu lobster. 
Oklah jom layan resepi hari ini dulu kalau ada rezeki leh letak resepi lobster pula,

TIGER PRAWN MASAK LEMAK NENAS
dari :dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
1/2 kg udang
1/2 biji nenas
1 paket santan
13 biji cili padi
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
 
Cara2:
1. Kisar cili padi dengan sedikit air, jangan banyak sangat. Ketepikan.
2. Bersihkan udang dan kecutkan bersama cili padi yg telah dikisar tadi. Letakkan bersama sedikit kunyit, nenas yg tekah dipotong dan sedikit garam.
3. Setelah mengelegak, masukkan santan dan kacau. Apabila sudah mendidih padamkan api dan bolehlah dihidangkan. 


"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

10 comments:

~~zana@pb~~ said...

Salam kenal DMI, udang mmg sedap tapi dia punya kolestrol pun sedap jugak...hehe...kat rmh ni pun wajib ada udang sbg perencah.

dapurmerahibu said...

Salam kenal kak zana,hehehe...tak nafi cik udang tggi kolesterolllll...sbb tu kot cik udang sedappp....hehehe

ummiaisyah said...

Salam kenal kembali Dilla...sy pon masak lemak udang semlm..tp udang kenit2 je..cucu udang rimau kot! hehehe

dapurmerahibu said...

Aisyah cucu udang pun best juga...hehehe.

tun_telani said...

salam kenal dilla ^^ tun terliur tgk udang besar2 ni.. tp kalau mkn sure kene stand-by antihistamine, takut sesak napas. huhu

dapurmerahibu said...

thanks tun,oooo..dilla ada terbaca org boleh sesak nafas bila mkn udang .tak sangka tun kongsikn pglman tun sendiri.ok pasni kalau jumpa tun tau dh tun tak leh mkn udang.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..salam berziarah dan salam ukhuwah...sedap nya tgk udang tu dimasak lemak gitewwww.....

dapurmerahibu said...

Salam sue,tq sudi singgah blog yg tak seberapa ni...hehehe.

Amie said...

Assalamualaikum Dilla,
tak rajin turun KK ke?
ooooohooo udang! Masak apa pun sodap!

dapurmerahibu said...

kak amie,ada juga turun kk.cuti2..boring2 kt pulau kami ke kk ambil angin kk.hehehehe..ye kak meriah mkn udang kt sini tp akak kt lahad datu mesti meriah mkn udg sungai..sedap kan.