Tuesday, December 25, 2012

Udang kara masam manis


Bismillahirrahmanirrahim,
Semalam abang buat suprise...
Macam2 yg dibelinya..
Antaranya...


cik lobster ni..
lama juga tak mkn..
selalu kalau blk kg kami akan bawa blk ni..
antara yg saudara mara suka lobster msk lemak cili padi..
tapi mlm ni DMI buat masak masam manis je..
supaya ank bdua ni boleh mkn sama..






resepinya,
Bahan2:
1 ekor lobster
1 biji bwg besar
1 biji bwg putih
sedikit halia
kicap
sos tiram
sos cili
sos tomato
sedikit madu
sedikit garam
sedikit gula

cara2:
1.rebus lobster
2.untuk sos, hiris bwg dan halia.Kemudian tumis dan letakkan semua sos dan sedikit air.
3.Bila dah mendidih masukkan tomato yg siap dihiris bersama daun sup.

Sunday, December 23, 2012

Vanilla muffin

Bismillahirrahmanirrahim,


Syukur alhamdulillah..semua keperluan Adam utk ke sekolah telah disediakan. Bukan Adam sahaja Iman juga begitu..he3 pening kepala dibuatnya bila Iman pun sama nak buat preparation sedangkan belum tentu lagi nak ke sekolah...Macam2 si Iman sekarang ni...kalau bercakap terpaku nak mendengarnya...he3.Sepatutnya DMI nak buat makan2 sempena Birthday Iman yg ke 3 tahun pada 30/11 yg lepas tapi memandangkan jadual suami yg sangat2 padat maka kami buat anak beranak sahaja...tak jadilah utk meraikannya bersama rakan taulan. Insya Allah Iman, ada kesempatan kita buat ok. Oklah hari ni DMI nak share resepi muffin...muffin vanilla simple je sbb bahannya semua ada di rumah...




Inilah dia muffin yg DMI buat hari ni..kebetulan ada lg choc chip dalam fridge bolehlah dimasukkan dalam adunan..ok resepi sebenar DMI ambil di Internet tetapi telah diubah mengikut selera sendiri...kalau nk tgk resepi asal boleh klik di sini k. Terima kasih empunya resepi..

Bahan2:
2 cwn tepung naik sendiri
1 1/4 cwn susu segar
4 sudu mentega
1/2 cwn gula
1 biji telur
1 sudu esen vanilla
sedikit choc chip

Cara2:
1. Satukan susu segar,mentega, gula, telur dan esen vanila. 
2. Masukkan tepung dan kacau sebati dan masukkan sedikit choc chip
3. Sudukan adunan ke dalam cup muffin 3/4 penuh.
4. Bakar pada suhu 180C selama 30 minit.
5. Sejukkan dan sedia untuk dimakan.

Selamat menjamu selera

Dapur Merah Ibu

Thursday, December 6, 2012

Durian Crepe

Bismillahirrahmanirrahim,

Penatnya hari ni...
Sgt penat..boleh plak terlelap sekejap ptg td..
ermm...
sangat sibuk di pagi hari 
menguruskan beberapa hal..
nak dijadikan cerita dalam kepenatan tu...
DMI terpanggil utk buat Durian Crepe...
yg sangat2 la hot sekarang ni..
yg lebih semangat lagi nak merasa DC ni ialah suami DMI..
siap beli durian ko..tp tak banyak la 2 biji je..tu pun dah berpuluh ringgit...
maklumla kira kilo..
dan..
AKHIRNYA!!!!
misi DMI petang tadi berjaya dilaksanakan dengan jayanya..
cewah...
apa lagi jom tengok hasilnya...




ya tu dia...
macamana????
cantikkan...hehehe puji sendiri
rasa??
bg penggemar durian mmg sedap...DMI suka
ada dh yg sms DMI ada jual ke DC ni?
buat masa ni DMI tak dptla nk buat sbb sgt2 sibuk...
Insya Allah jika permintaannya di luar jangkaan...
DMI usahakan..
oklah utk resepi DMI ambil dari blogger...
tp DMI  dengan rasa sedihnya...
dalam keghairahan nk buat ptg td DMI lupa utk save linknya.. :(
harap maaf yekkk...


Selamat menjamu selera

Dapur Merah Ibu

 

Monday, November 26, 2012

Pavlova for anniversary celebration



Bismillahhirrahmanirrahim,

Terima kasih Allah..
Atas rahmat dan kasih sayangMu..
kini usia perkahwinan kami telah masuk 7 tahun..
sempena dengan ulang tahun perkahwinan ini DMI telah buat kek Pavlova 
sebagai kenangan...hehe...abis dah licin masuk perut..
tak sangka yek kek ni sedap rupanya..ada rasa manis dan masamnya...
resepinya DMI ambil di sini
first time cuba..sgt teruja dok intai2 kt oven..
alhamdulillah menjadi dan sedap...
cuma fillingnya DMI tambah 2 sudu besar jem rasberry...tu yg color pink tu..
kalau nak cuba klik la kt link yg DMI bagi tu yekk...tq tuan punya resepi..


meleleh air liur ke dak tgk?
cuma takde strawberry kt sini...
kalau tak cantik je ada color merah2..
jadi ni jek yg ada dlm fridge..
apa2 pun tetap best!!!

Selamat menjamu selera

Dapur Merah Ibu

Saturday, November 24, 2012

Choc Muffin



Bismillahirrahmanirrahim,

Selamat berhujung minggu semua...nyum2..
smlm DMI buat muffin coklat...dah banyak kali buat muffin...
tapi DMI rasa yg ni adalah muffin terbaik...
sedap sangat...
rasanya beli kat kedai tak sesedap ni...
dari tekak kami la..
adunan tepung nya memang terangkat habis.
mmg sedap la...
DMI buat ni mlm semalam lebih sikit...
selain makan sendiri mana tau ada rakan yg nak berziarah ujung2 mgu ni...
bolehlah DMI keluarkan muffin ni...hehehe...
sekali bangun pagi ni tgk air dah kecil sangat...
ermmm jap lagi ni takde air lah ni...

sah!!!mmg takde air hari ni...
jadi muffin ni jd makan bfast kami la..
dah separuh dimakan anak2..hehe

oklah untuk yg nak cuba buat resepinya DMI sertakan di bawah ye...

Bahan2:
3 biji telur 
500g tepung muffin
200ml susu segar
150ml minyak jagung
sedikit badam flakes utk hiasan

Cara2:
1.Putar semua bahan ceccair kemudian masuk sedikit demi sedikit tepung muffin. Putar sehingga sebati.
2. Masukkan ke dalam cup muffin dan bakar pada suhu 185C selama 30 minit.

Selamat menjamu selera

Dapur Merah Ibu

Tuesday, November 20, 2012

Roti Kacang Merah




Bismillahirrahmanirrahim,

Hah...jgn tak caye...mlm semalam DMI buat roti...hehehe...
dalam inti kacang merah..
abang nak ke Keningau hari ni melawat rakan sekerja yg sakit...
so smlm abang request nak bawa bekal...nah!!!
 DMI buatkan roti buat bekal abang..
actually ada roti sosej tapi gambarnya dalam hp abang la plak..
tak dpt la nak upload kat sini..hehehe..
dalam feri abang mesej..
roti licin kawan2 abang pun rasa sorang sikit...
yg best nak dengar tu kawan2 abang kata macam roti kat
KEDAI BAKERY...
hehehe...
kembang kuncup DMI baca mesej abang tadi...
dorg kata sedap!!alhamdulillah...tq2..ngeeee... :)

kat rumah pun dah licin...mmg paberet kat rumah ni roti...
jadi DMI dengan semangatnya belajar la buat roti 
dari seorang pakar yg merupakan kawan masa belajar dulu...
seronok first time dapat buat roti hingga hari ni boleh buat sendiri utk 
family tersayang...order sahaja...
macam biasa tepung nya DMI beli dari kawan DMI juga..
org muslim supaya apa yg kita makan adalah dr sumber yg halal...
DMI amat2 titik beratkan soal ini..
kerana sumber yg halal dapat menjamin segala2 nya...
yg penting anak2 mkn dr sumber yg halal..

oklah jom kita tgk resepi roti berinti kacang merah,

Bahan2:
500g tepung roti
300ml susu segar
2 sb gula
2sk garam
1 sk pelembut roti
1 sk bread improver
1 sb shortening
2 sb butter
2 sk yis

Cara2:
1. Masukkan bahan2 basah dulu gaul kemudian masukkan bahan kering.
2. Tunggu doh kembang.
3. Tepuk2 doh utk keluarkan angin, kemudian bahagikan kepada 10 bahagian.
4. Bentukkan doh kemudian isikan inti kacang merah ke dalam setiap doh..rehatkan seketika kemuadian bakar pada suhu 200C pada suhu 15 min...ikut keupayaan oven masing2 k.

Selamat Menjamu Selera

Dapur Merah Ibu

Monday, November 12, 2012

Lamb chop

Bismillahirrahmanirrahim,



Alhamdulillah..kenyang dh..time nak lepak2 dgn anak2 dan abg plak tapi update dulu kat blog yg dah hampir nak bersawang...hehehehe...Hari ni macam hari2 biasa tetap ada tempahan..dah pun dihantar tadi..kenalan baru juga..tq sal...hehehe. Hari ni adam di rumah cuti sekolah...patutnya dia ada kelas iqra' tapi ustazah bercuti minggu ni jadi...rest la dia dlm seminggu ni...tapi di rumah tetap kena ngaji dgn ibu..Terbayang2 waktu dia di pentas sebagai Qari..mengalunkan bacaan..alhamdulillah...tak diduga dia jugalah johan pertandingan Azan di sekolah..bermula dari rumah ibu akan suruh Adam Azan tak kala kami ingin bersolat akhirnya dia johan pd pertandingan lalu..syukur.

Petang tadi sedang ibu sibuk menyiapkan beberapa kerja terima panggilan telefon dr abg...ermm encik grey tak boleh nak masuk gear...jadi kena la pergi menjemput abg di Tiara Hotel kerana menghadiri kursus di sana...mujur semua kerja telah pun disiapkan ketika itu..esok hari sibuk buat kami...terpaksalah bawa anak2 skali...walau ape pun DMI bersyukur kerana dapat melihat anak2 didepan mata biar sibuk mcm mana pun...

oklah hari ni DMI masak Lamb Chop..masuk 3 kali dah selepas dapat anak DMI buat ni...dulu DMI rajin buat ni masa kami berdua...kini permintaan Lamb Chop ni mesti ada dr abg...suka sangat..jomlah DMI share resepinya di sini

Bahan2 :
Daging kambing
bawang merah
bawang putih
sos blackpaper
sos barbeque
sedikit garam
kicap
serbuk cili
madu


Cara2:
1. Kisar bawang dan gaul bersama semua bahan di atas. Perap daging selama 2 jam/lebih.
2. Bakar selama 40 minit pada suhu 180C ikut oven masing2 k..

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

Sunday, November 4, 2012

Konvokesyen Adam 2012

Bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdulillah...
selesai sudah konvokesyen Tadika " " Kali ke-13
maka tamatlah sudah sesi 
pembelajaran pendidikan awal Adam
syukur ke hadrat Ilahi
kerana pemberian yang berharga ini...

sekalung tahniah 
buat Adam yang telah dengan jayanya
menamatkan pendidikan awal prasekolah nya
tahniah sekali lagi dr ibu dan ayah
kerana Adam buat ibu ayah 
gembira sehingga buat ibu menitikkan airmata
 moga jadi antara yg terbaik drp kalangan yg terbaik lagi...

anak ibu dpt no berapa?
ya.. soalan yg sering mereka yg berada di sekeliling bertanya..
cuma cukuplah ibu katakan Adam antara 3 yg terbaik dr yg terbaik..
TAHNIAH Adam..teruskan lagi

Happy kita sekeluarga hari ni..
dan ibu tak menang tangan nk ambil gmbr Adam ambil hadiah..
banyak nya hadiah..sampai tak cukup tgn nak bawa..
sbb ayah tiada separuh acara di mana ketika waktu puncak 
Adam menerima hadiah...
kerana ayah terpaksa pergi...
pergi utk menduduki peperiksaan..
Good Luck AYAH!!

Insya Allah kita semua akan tgk ayah 
Tahniah juga buat ayah kerana berjaya menempatkan diri 
di antara mereka yg terbaik..juga 2 yg terbaik setakat result sehingga bln ini..
TAHNIAH AYAH!!juga

abang...
semoga kita sekeluarga mendapat keberkatan
di setiap langkah yg kita atur utk kita sekeluarga..
wah panjangnya bebel DMI hari ni..

ni semua kerana terlalu gembira utk meluahkan rasa di sini..
bukanlah maksud DMI utk meninggi diri tp sebagai
rangsangan utk kita semua mengatur langkah terbaik 
utk kita dan anak2..go for it!!!

percayalah..di setiap sifat positif kita
akan terbina satu semangat yg begitu kukuh dan kuat
sehingga kita dpt melihat hasil yg begitu lumayan 
bg DMI sekeluarga..

opps...panjang lebor dh..ok takpe
DMI akan letakkan gambar Portugis Egg Tart hasil jualan DMI
yg cam goreng pisang panas bln ni khas utk 
tatapan semua..resepinya akan DMI kongsikan nnti.

 


Salam sayang

Dapur Merah Ibu


Thursday, November 1, 2012

Tempoyak pucuk kayu

Bismillahirrahmanirrahim,

Hari ni takde keje...bleh plak g pasar...huhuhu...awal tau i pergi lom jam 8 lg...hehehe..jeng3 masa nak beli ulam kekonon nak masak lemak ikan dengan rebung tetiba jumpa pucuk labu ko...hah!!kuasa 3 la...cari semua bahan nk buat tempoyak pucuk kayu...tukar plan...lama tak makan ni...hari ni cam lipas kudung...semua kena buat cepat ni sblm ada panggilan...hehehhe...skali takdo sampai ke ptg...nah semangat tul masak hari ni...goreng ikan..mak oi aiii cik abg sampai 3 kali tambah...kah3...sejak kawin dgn aku ni ape yg dia tak pernah makan itulah peberet dia...keh3...suke hati aku...lalalalala...budak berdua ni aku masak udang kicap blackpaper...peberet si adam...budak dua ni makan byk badan maintain jekk...macam kita org masa kecik2...baka kurus...hehehhe dah kawin ada anak makin naik...hahhahahah...so resepinya boleh tgk kt sini...

Hari ni nak story pasal mak skit...mak dh nak balik...flight hari ni dr jeddah esok sampai...rindu kat mak..tp tak dapatlah nak blk sbb adam konvo...abg plak exam...wah tahniah kat anak ibu...n tahniah kat ayah sbb akan tamat pengajian nya hujung bulan depan...syabas kedua2 nya...sayang u all!!next year kita tgk ayah konvo plak...iman nak sekolah?bila tanya soalan ni dia akan terus jawab nak!!! ermmm...akan ketahui tahun depan k iman...iman ni bijak macam abg adam..senang hati ibu tgk perkembangan mereka berdua...ibu tak boleh leka...apapun teruskan berusaha..cayokk anak2,ayah n ibu...

oklah,

Selamat menjamu selera

Dapur Merah Ibu

Saturday, October 20, 2012

Kek Birthday Boy

Bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdulillah genap usia anak ibu 6 tahun hari ini 20.10.2012.
Moga anak ibu menjadi :
 anak yang soleh dan bertawakal kepada Allah,
anak yang berjaya di dunia dan akhirat,
anak yang mudah mendengar kata,
anak yang cerdik pandai,
anak yang HEBAT!!
amin.

Doa ibu buat Adam Haikal.
Sayang Adam.
Terima kasih Adam yang sentiasa membuatkan ibu dan ayah bahagia.
Terima kasih juga pada teman2 yg menghulurkan ucapan.

Tu dia sampai menitik2 air mata Adam dengar ibu 
doa pada dia dan adik lepas solat tadi..
dah tidur pun..

hari ni birthday boy dapat kad birthday dari
ibu, ayah n iman..
punya la gembira hati dapat kad.
sbbnya dia dah pandai membaca jadi seronok sgt la..
sambil tersenggih2 baca kad.hehehe...
ibu ayah tersenggih je dgr dia baca,
pastu apa lagi ibu nak kek..
cadangnya lepas zuhur nak keluar beli barang 
tp ada org dtg repair rumah pula..
so tunggu dorg siap dulu la baru keluar..

dlm tgh2 tgk org repair nenek call dr Mekah
kebetulan dia yg angkat..
nenek siap nyanyi tuk dia suka sgtla...
dia ni mmg suka kalau org nyanyi lagu Happy Birthday tu..
nenek siap beli hadiah dia dr sana..
apala agaknya ye..
dpt ckp dgn mak td happy je suara dia..
moga mak sentiasa sihat utk menunaikan haji di sana..

then tiba2 fiza vs pengasuh adam call
dia kata nak hantar sesuatu..
Adam kan dah tahu birthday dia hari ni...
so excited la tgk mama bawa beg plastik tu..
tak ckp pun dgn dia mama nk dtg..
saje kasi suprise..hehehe.
terus capai beg plastik
dan2 buka nk tgk hadiah kata dia...

pas mama turun tu dia buka nah satu bekas apam polkadot..
jadi minum ptg la hari ni dgn apam polkodot mama tu..
toce2 mama..siap kena cium lagi..mula2 tgk berat je muke
sbb mama nk cium...hahaha..last2 bagi jugak.hehe..
adam...adam...

akhirnya..
kek tak dpt buat ptg nya sbb lewat org repair.
so mlm ibu buat..dia dh tidur pun..esok jela potong..
yg penting dia happy sbb hari ni birthday boy
dapat makan pizza n spegeti kesukaan dia...
habis dia makan set kid meal dia.

salam sayang dr ibu,ayah n iman

Selamat menjamu selera

Dapur Merah Ibu

Saturday, October 6, 2012

Egg Tart

Bismillahirrahmanirrahim,






Alhamdullillah...syukur.
Rezeki Allah tiada siapa dapat menduga...
tempahan lagi..

terima kasih pada semua yg sudi membeli.
dan yg tak jemu2 nk repeat order..
dan pada semua kenalan baru saya
melalui bisness ni..
tq semua k.

terima kasih pada pujian2 sedap anda...
saya akan pastikan kualitinya akan tetap meletop
dan akan cuba untuk memberi peningkatan mutu dari semasa ke semasa.
tq semua...semoga perjalanan bisness ini diberkati Allah SWT.
Amin.

Selamat menjamu selera,

Dapur Merah Ibu

Friday, September 28, 2012

Demam Cheese Tart

Bismillahirrahmanirrahim,

Penat, Happy, Seronok...semua bercampur jadi satu...
SIBUKNYA AKU..................
walaupun minggu ni agak memenatkan tapi
 ada satu cerita yg buat saya hilang penat...
DEMAM CHEESE TART!!!..
alhamdulillah rezeki yg tak dijangka
 dulu, kini dan harapnya hingga selamanya...hehehe..



apa yek?ye cerita bila kawan2 demam cheese tart aku lagi...
bila open je order nah sampai next week 
pun masih lg nk repeat order...toce2 kengkawan...
nilah kisah di sebalik buat makan2 di office 1 tahun yg lepas...
dan sejak itu hingga ke hari ini ordernya
 tidak pernah kurang tapi makin menjadi2...

kisahnya bila time buat makan2
 aku selalu je jadi "mangsa" buat desert/kek...
tak sangka kwn2 suka dengan rasa setiap apa yg aku buat...
nak dijadikan cerita kisah nya start dr kwn aku yg pregnant...
nk sgt aku buat tp kali ni dia bayar la...kata dia...
mula2 tu malas juga sebab anak masih kecil...
tapi dek kerana mengidam ku gagahkan juga buat...
alasannya anak dlm perut nak makan...
aku mmg tak sampai hati bila org ngandung nk mkn ni..
jadi aku buat juga la...

HAH!!!!start dari sini la bermula sorg akhirnya 
meleret2 ordernya dr  kwn kepada kwn pun dh ada...
nah!!!!akhirnya secara tak langsung aku dh ada bisness sendiri!!!
wah...macam tak percaya?tapi tu la dia rezeki..
tp raya kali ni aku tak ambil 1 pun order sbb aku nk fokus
pada ibadat dan family....sorry kengkwn k.tp lepas blk raya 
hingga kini saya dh buka utk order kan...
tuk minggu ni sahaja aku terima tempahan 1000 biji cheese tart...
tidak termasuk last2 week, minggu depan lagi...
mampu kah aku melakukan banyak kerja?

semuanya di kepala kan...jadi tepuk dada tanya minda..
hehehe.tp aku makin seronok...
dengan tempahan perkahwinan, birthday party,doa selamat...
mcm2 lagi...buat aku rasa "sesuatu".
takpe kalau jadi akan ku kongsikan bersama..
oklah banyak pula bebelnya...
tapi yg pasti ni lah dia antara order yg aku hntr tuk hari ini...
tidak termasuk dr hari isnin-khamis...
harapnya minggu depan berjalan lancar.
Insya Allah.caiyokk Dapur Merah Ibu!!!!!




Untuk mereka yg berkunjung ke sini
 terima kasih dan saya akan  BW ke blog kwn2 k...salam sayang dari saya...

Selamat menjamu selera

Dapur Merah Ibu

Sunday, September 23, 2012

Cupcakes sempena Majlis Perkahwinan Aniq n Jasni


Bismillahirahmanirrahim,

First nak share ni la dia kek yg saya buat untuk majlis perkahwinan Aniq. 
Atas permintaan Aniq, saya mengambil masa 2 hari 
belajar menggunakan fondant supaya hasilnya 
memuaskan hati Aniq dan hati saya sendiri. 
Alhamdulillah kedua2 pihak sgt berpuas hati. 
Saya juga sebenarnya sangat2 teruja...

Bahan yg saya perolehi juga dr KL kerana produknya mempunyai sijil HALAL.
Bukan tiada kedai kek di sini tapi kebanyakkan produk nya tidak 
menunjukkan perakuan HALAL.
Kalau ke kedai kek itu pun saya hanya akan membeli bekas cupcakes/kotak.
 Saya juga tidak membeli tepung yg dijual di kedai ini kerana 
kebanyakkan tepung nya tidak berlogo halal.

Oklah di sini saya nak rakamkan jutaan terima kasih buat Aniq
 yg telah memberi kepercayaan kepada saya untuk menghasilkan 
kek buat hantaran di majlis perkahwinannya.
 Tahniah buat Aniq walaupun sudah beberapa bulan mendirikan rumahtangga...

Lihatlah di bawah hasilnya...




Thursday, September 13, 2012

Selamat Hari Raya!!!!

Bismillahirrahmannirrahim...

Hahhh!!!tu dia dh berminggu2 orang sambut raya..hehehe...
walau mcm mana pun masih tak terlambat nk wish
 selamat hari raya buat semua yg tak jemu2 visit blog saya...
toce3!!!!terima kasih banyak2...
Insya Allah ada kesempatan saya akan perbaiki 
blog ni dari masa ke semasa. Insya Allah. 
Saya akan pastikan ianya akan berkeadaan baik seperti sedia kala...

So.. nak share sikit di sini, 
saya akan pulang pada minggu ini untuk menghantar emak 
bagi menunaikan rukun islam kita yg ke5 naik haji...
Doa anak mak
 "moga mak mendapat haji yg mabrur,
 mak selamat ketika menunaikan haji, 
mak sihat selalu,
 mak selamat pergi dan balik, 
dan mak sentiasa dalam lindungan Allah."

 Mak...
doakan anakmu ini sentiasa mendapat cahaya dan rahmat Allah".
Seronoknya mak nak naik haji..sepatutnya mak naik haji dengan abah..
tapi dh janji Allah, abah telah kembali ke rahmatullah...
apapun mak..anakmu sentiasa mendoakan kebaikan demi kebaikan buatmu...
tidak pernah lupa utk mendoakan mu setiap kali selepas solat....
moga kita semua bersama hamba Allah yg beriman..
Amin.

Akhir kata DMI ingin mengucapkan tahniah
 kepada semua yg bakal berangkat ke Tanah Suci Mekah. 
Semoga saudara2 Islam semua mendapat haji yg mabrur. 
Insya Allah.

Friday, July 20, 2012

Ramadhan datang lagi...

Bismillahirrahmanirrahim,

Ramadhan datang lagi...seronoknya!!walaupun diperantauan...eceh!
macam la baru pertama kali ye dak...
dari zaman belajar hingga dah beranak 2 ni...
berpuasa dan beraya diperantauan adalah sudah menjadi perkara biasa. 
Lamanya tak menulis...semuanya gara2 masalah blog yg kacau bilau...
hehehe...
sebabnya yes!!masalah teknikal yg susah nak di explain kan....hehehe. 
Biasalah suka sangat mencuba benda2 baru..
akulah tu...segala yg baru mesti akn aku korek sampai dapt..

oklah sempena dengan kedatangan Ramadhan ni,
 saya nak ucapkan "Selamat Berpuasa" pada semuarakan blogger...
ada masa saya akan BW ke blog kawan2...lama dh tak BW blog kawan2...
mesti dah macam2 resepi yg menarik tertarik u alls buat kan?
 Dikesempatan ini juga saya nak mohon maaf kalau ada 
terkasar dalam penulisan yg tak disengajakan...

Selamat Berpuasa semua...

Ikhlas,


Dapur Merah Ibu

Thursday, May 10, 2012

Blog terabur

Bismillahirrahmanirrahim, Tq kpd semua yg follow blog saya..sy minta maaf since blk dR meeting n cuti2 haritu blog saya dh tak dpt dibaca...malah link nya pun ke blog Indonesia.Insyaallah jika diizinkan sy akn repair semula.harap maaf semua.tq for ur support and pd mereka yg suka blog saya.

Friday, May 4, 2012

Blueberry Cheese Tart

Sunday, April 22, 2012

Mee Bandung Tulang


Bismillahirrahmanirrahim,

Sejuknya hari ni hujan dari pagi hingga ke tengahari..
mata ni macam nak terkatup je...
kalau dapat makan ubi kayu rebus kan best..
masa BW ke blog kak amie kecur liur..

Ingat nak juga mencari ubi nya takpe lah cuba
cari esok kalau ada di pasar..tupun kalau ada.
Kalau tak ada kena tunggu hujung minggu la gamaknya....

memandangkan hari ni hujan dan abang ada kelas jadi
tak keluar hanya duduk di rumah dengan anak2 lagi pun ada
tempahan cheese tart dari miza lusa dia nak...
alhamdulillah siap dah kulitnya.

oklah untuk anak2 mee sup dan
untuk kami mee bandung tulang...nak pedas sikit
Kebetulan ada lagi tulang dalam fridge ni...
jom makan mee bandung tulang,
MEE BANDUNG TULANG
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
2 mangkuk mee kuning (untuk 2 orang)
4 ketul tulang
2 biji telur
sedikit sayur sawi
1 biji tomato
1 sudu cili mesin
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit garam
sedikit minyak
1 sudu sos tiram
5 sudu sos cili
5 susu sos tomato
1 sudu sos cili thai
2 susu kicap manis
air

Cara2:
1. Panaskan minyak tumiskan cili kisar hingga terbit minyak bersama bawang merah dan bawang putih yg telah dihiris. Kemudian masukkan sos tiram,sos cili,sos tomato,sos cili thai dan kicap. Gaul seketika kemudian masukkan air.
2. Masukkan tulang dan tutup kuali seketika. Sementara itu panaskan air di dalam periuk. Bila air mendidih tutup api dan celurkan mee kuning tadi letak sedikit minyak kemudian toskan.
3. Bila daging pada tulang agak lembut, masukkan telur, sayur sawi dan tomato yg telah dipotong. Perasakan dengan garam dan bolehlah ditutupkan api. Sedia untuk dimakan.

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

Saturday, April 21, 2012

Nasi Goreng Ulam

Bismillahirrahmanirrahim,

Semalam berdebar hati ni bila si Iman naik suhu badannya 
sehingga 39C.Terus bagi ubat...tapi mata tak boleh tido juga 
mengelap badan adik. Mujur adam suhunya tak naik...
bila dua2 demam ni memang tak tidur lah..
kalau terlelap risau suhunya akan naik. 

Last2 mata terlelap juga jam 3 tapi sebelum tu dh set jam 
utk cek suhu badan anak jam 5...mujur abg terjaga..
cek nak naik hampir ke 40C...cepat2 sumbat ubat...sampai ke pagi lah tak tidurnya...mamai2 lah buat kerja rumah hari ni..
.masak pun yg simple2 jek...
jom layan nasi goreng ulam je,

 NASI GORENG ULAM
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
1 mangkuk nasi
7 biji cili padi
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 batang serai*
1/2 kuntum bunga kantan*
kobis purple*
sedikit kacang panjang *
1 biji telur
2 ekor sotong
sedikit minyak
sedikit garam

Cara2:
1. Tumbuk cili padi bersama bawang hingga lumat dan ketepikan. Hiris bahan yang bertanda *.
2. Panaskan minyak, goreng bahan yang ditumbuk kemudian masukkan sotong dan goreng seketika.
3. Masukkan telur dan gaul seketika, kemudian masukkan bahan yang bertanda * dan terus masukkan nasi ke dalamnya. Gaul rata dan perasakan dengan garam. Sedia untuk dihidangkan bersama bawang goreng.


"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu


Wednesday, April 18, 2012

Tiger Prawn Masak Lemak Nenas

Bismillahirrahmanirrahim,

Resepi yg akan dikongsikan hari ini 
masak lemak cili padi udang dgn nenas...
cik udang ni mmg la tak boleh lari. Buat ape pun kau tetap hebat dimataku...hehehe.boleh lak gitu. Udang ni ada macam2 jenis kan...
semua jenis udang pun kalau masak pasti sedap. 
Untuk kali ni cik TIGER PRAWN menjadi pilihan...

 cerita pasal udang ni kami selalu bawa balik kg lebih2 lagi
 cik lobster yg menjadi pilihan arwah abah. 
Suka sangat kalau mak masak...
macam2 yg abah suh buat..bagai2 resepi yg keluar.
 At least, anak dia ni tahu lah nak buat ape sama itu lobster. 
Oklah jom layan resepi hari ini dulu kalau ada rezeki leh letak resepi lobster pula,

TIGER PRAWN MASAK LEMAK NENAS
dari :dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
1/2 kg udang
1/2 biji nenas
1 paket santan
13 biji cili padi
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
 
Cara2:
1. Kisar cili padi dengan sedikit air, jangan banyak sangat. Ketepikan.
2. Bersihkan udang dan kecutkan bersama cili padi yg telah dikisar tadi. Letakkan bersama sedikit kunyit, nenas yg tekah dipotong dan sedikit garam.
3. Setelah mengelegak, masukkan santan dan kacau. Apabila sudah mendidih padamkan api dan bolehlah dihidangkan. 


"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

Monday, April 16, 2012

Paru Goreng Cili

Bismillahirrahmanirrahim,



 Hujung minggu baru ni ke pasar tani lagi...
alhamdulillah sempat membeli paru lembu ni. 
Biasa pergi tak sempat nak jumpa dah yg tinggal daging dan tulang..
tapi hari tu memang rezeki nak makan rabu goreng cili...

dapatlah lepaskan keinginan nak makan...
kalau paru buat rendang campur pun sedap,
 tapi kali ni teringin nak makan goreng garing2 
pastu sira dengan cili macam yg selalu mak buat...


PARU GORENG CILI
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
Paru
10 tangkai celi kering
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit minyak
sedikit garam 
sedikit gula
sedikit kunyit serbuk

cara2:
1. Cuci bersih paru dan rebus bersama sedikit air dan garam. Kemudian hiris nipis paru dan gaul paru bersama sedikit garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng paru dan ketepikan. Sementara itu, kisar 1 biji bawang merah dan bawang putih bersama dengan cili kering yg telah direbus.
3.  Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg telah dikisar tadi. Setelah pecah minyak masukkan sedikit air dan perasakan dengan gula dan garam. Masukkan bersama sebijibawang merah yg telah dihiris. Kacau hingga cilinya agak kering dan tutup api.
4. Kemudian masukkan paru yg telah digoreng tadi ke dalam kuali dan gaul sebati. Sedia untuk dihidangkan.

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu


Sunday, April 15, 2012

Tomyam Tulang

Bismillahirrahmanirrahim,

Resepi hari ini tomyam tulang...layan k. 

TOMYAM TULANG
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
Tulang lembu
3 sudu besar paste tomyam
1 biji bawang besar (dipotong 6)
12 biji cili padi (diketuk)
1 batang serai (diketuk)
1 helai daun limau purut
1 keping asam keping
2 biji limau 
sedikit garam
sedikit minyak
air

Cara2:
1. Panaskan minyak dan tumis paste tomyam bersama serai dan daun limau purut. Kemudian masukkan tulang dan gaul seketika.
2. Tambahkan air dan masukkan bawang, cili padi, asam keping dan garam.
3. Tutup periuk dan didihkan. Bila daging telah empuk bolehlah ditutup api dan dihidangkan.
4. Masa menghidang perahkan limau nipis. Sedia untuk dimakan.

Terima kasih kepada mereka yg singgah dan follow blog kecil saya...

"Selamat  menjamu selera"


Dapur Merah Ibu