Bismillahirahmanirrahim,
Rezeki nak makan udang galah....alhamdulillah. Kat Labuan ni mmg payah skit nk dpt udang galah ni. Kebetulan kawan abang nk ke KK jadi dia offer nk ke udang galah....apelagi abg pun pesan la 1 kilo. Nyum2....jadi hari ni boleh la jamu udang galah blackpaper. Masak sambal karang anak kecil 2 org tu tak leh mkn jadi ibu masak blackpaper jela yekkk.
Punya la seronok masak tgk udang ni...fresh dan bukan sangkar tau....dan rasanya hanya kami je yg tahu.heheheheh.....ok la jom layan resepinye:
UDANG GALAH BLACKPAPER
dari : dapurmerahibu@blogspot.com
Bahan2:
4 ekor udang galah
3 sudu sos blackpaper
1 sudu serbuk blackpaper
1 biji bwg besar (dihiris)
1 biji bwg putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
2 sudu kicap manis
1 sudu gula
garam secukup rasa
2 sudu mkn minyak utk menumis
Cara2:
1. Gorengkan udang yg telah diletak serbuk kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dan tumis semua bahan yg telah dihiris tadi. Kemudian masukkan sos blackpaper, serbuk blackpaper, kicap manis, gula, garam dan sedikit air.
3. Masukkan udang yg telah digoreng tadi dan gaul rata. Kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan. Sedia utk dimakan.
"Selamat Mennjamu Selera"
Dapur merah ibu
0 comments:
Post a Comment