Tuesday, February 5, 2013

Pajeri nenas


Bismillahirahmanirrahim,

Menu hari ini...
Menu : Pajeri Nenas
Air Tangan : dapurmerahibuku.blogspot.com

Bahan2:
Nenas (dibuang kulit dan dipotong)
bawang merah *
bawang putih*
halia*
sedikit udang kering
sedikit santan
1@2 sudu besar kerisik
3 sudu besar serbuk kari (ayam@ikan)
sedikit minyak utk menumis

Cara2:
1. Bersihkan nenas dan potong mengikut citarasa.
2. Hiris bahan2 bertanda*.gaulkan bersama serbuk kari dan sedikit udang kering.letak sedikit air.
3. Panaskan minyak dan tumis no.2 sehingga garing dan pecah minyak.
4. masukkan air dan sedikit santan. Tunggu hingga mendidih dan masukkan nenas.
5. Masukkan kerisik dan tunggu hingga kuah agak2 pekat sedikit. Perasakan dengan garam dan gula.

Selamat Menjamu Selera


Dapur Merah Ibu