Bismillahirrahmanirrahim,
Alhamdulillah siap semua dah...dari melaksanakan tanggungjawab
dgn pencipta kepada tanggungjawab sbg seorang isteri,
membersih rumah,mengurus anak2 dan suami sehinggalah
kepada masak-memasak dan lain2..
dgn pencipta kepada tanggungjawab sbg seorang isteri,
membersih rumah,mengurus anak2 dan suami sehinggalah
kepada masak-memasak dan lain2..
tanggungjawab isteri yg tak boleh dinafikan...
saya nak ucapkan TAHNIAH kepada semua isteri yg sangat2
dedikasi dlm menjalankan tanggungjawab..
Hujung2 minggu begini macam2 yg nak dimakan..
termasuklah kuih seri muka ni..
makin berseri bila tgk kilau2 kt atas kuih tu..hehehehe.
makin berseri bila tgk kilau2 kt atas kuih tu..hehehehe.
Siap dah utk menjamu di petang hari..
Sekali sekala buat ni terasa macam waktu kecil dulu...
seronok betul masa tu. Masa tu arwah nenek berniaga kuih muih ni....
Sekali sekala buat ni terasa macam waktu kecil dulu...
seronok betul masa tu. Masa tu arwah nenek berniaga kuih muih ni....
jadi secara tak langsung saya memang minat dgn kuih2 org2 dulu ni...
ditambah pula suami yg mmg pengemar kuih tradisional ni..
dia juga mcm saya cuma bezanya dia
menolong emak mertua ku yg dulu berniaga kuih..
menolong emak mertua ku yg dulu berniaga kuih..
jadinya resepinya akan ku kongsikan bersama di sini,
supaya kuih ni tak dilupakan..
KUIH SERI MUKA
dari : dapurmerahibu.blogspot.com
Bahan2:
Lapisan atas
1 kotak kecil santan
sedikit garam
10 sudu besar gula
sedikit pewarna perisa pandan
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum
Lapisan bawah
1 kotak kecil santan
1 pot peras pulut (kalau tak suka pulut byk kurangkan)
sedikit garam
sedikit gula
sedikit air
Cara:
1. Basuh beras pulut hingga bersih. Kukus beras pulut lebih kurang 15 minit. Campurkan santan, garam,gula dan sedikit air. Kemudian keluarkan pulut dan gaul pulut tadi bersama campuran tadi. Kemudian kukus semula lebih kurang 30-45 minit.
2. Sementara itu dalam satu mangkuk campurkan semua bahan untuk lapisan atas dan kacau menggunakan whisk. Setelah sebati masukkan ke dalam periuk dan masak sehingga berkilat. Jangan pekat sangat.Tutup api dan kacau supaya tidak berketul.
3. Kemudian keluarkan pulut dari pengukus dan letakkan dalam loyang kecil dan dimampatkan. Seterusnya bolehlah diletakkan adunan tadi ke atasnya.Kukus lah selama 30 minit lagi. Pastikan api tidak terlalu besar supaya bahagian atas kelihatan cantik.
"Selamat menjamu selera"
Dapur Merah Ibu
3 comments:
nampak sgt sedap....
nampak sgt sedap....
kak wan, kalau dekat ni...sepiring sampai depan rmh u
Post a Comment