Bismillahirrahmanirrahim,
Esok cuti...yeye!! Si Adam naik kereta je dah inform ibu esok cuti.hehehe..seronok tgk Adam n Iman membesar..sejak iman mula bercakap setahun yg lepas riuh rendah rumah. Gamat suasana...dengan usikan Adam kat adik. Sekarang pandai betul lah si abang meng 'order' nak makan apa...sekejap betul masa berlalu..
begitulah arwah abah meninggalkan kami.
20/5 ni genap 3 tahun abah meninggalkan kami.
begitulah arwah abah meninggalkan kami.
20/5 ni genap 3 tahun abah meninggalkan kami.
Semoga rohnya ditempatkan di kalangan hambaMu yg beriman. Amin.
Banyak kenangan yg kita lalui bersama antaranya dalam
hal2 masakan ni....juadah ni antara resepi dari arwah abah...
hal2 masakan ni....juadah ni antara resepi dari arwah abah...
Abah suka mencuba sesuatu yg baru...
kini resepinya ku turunkan kepada anak2 dan ku coretkan
di sini sebagai kenangan terindah sepanjang hayatnya.
Abah, rindu itu hanya Allah yg tahu.
di sini sebagai kenangan terindah sepanjang hayatnya.
Abah, rindu itu hanya Allah yg tahu.
Doaku sentiasa mengiringimu Abah, Insya Allah.
Oklah inilah resepi arwah abah utk dikongsikan,
KURMA SOTONG
dari: dapurmerahibu.blogspot.com
Bahan2:
10 ekor sotong
1 1/2 biji bwg besar
1 biji bwg putih
1 inci halia
1 biji kentang
1 biji tomato
2 biji cili merah
3 sudu besar rempah kurma
1 cwn minyak masak
1 mangkuk santan
1 keping asam keping
garam secukupnya
Cara2:
1. Kisarkan bwg besar,bwg putih,halia dan rempah kurma. Ketepikan.
2 .Panaskan minyak dan goreng bahan kisar hingga terbit minyak.
3. Setelah terbit minyak, masukkan sotong dan kentang dan masukkan sedikit air. Masak hingga mendidih.
4. Bila
dah mendidih masukkan santan dan asam keping. Kacau dan tunggu hingga
mendidih. Perasakan dengan garam.
5. Setelah mendidih masukkan tomato yg sudah dibelah 4 bersama
cili merah yang telah dipotong 4. Biar seketika dan bolehla dihidangkan.
Alhamdulillah, selesai sudah makan malam..kepada yg sudi berkunjung terima kasih dan jangan segan2 utk follow blog kecil ini.
"Selamat menjamu selera"
Dapur merah Ibu
0 comments:
Post a Comment