Thursday, February 14, 2013

Kari Ikan aka Mak Mertuaku


Bismillahirahmanirrahim,

Hari ini masih lagi bercuti sempena Tahun Baru Cina...
DMI sekeluarga tidak kemana2...
hanya duduk di rumah
mengemas apa yg patut...
letih juga mengemas...
tapi dalam letih2 rasa tidak sabar tu membuak2...
ermm...esok hari yg dinanti dan ditunggu...
good luck abang...do the very best ok sayang..
dah siap2 mengemas sikit2 pagi tadi berhenti utk masak memasak pula...
menu apa yaaa...
kebetulan abang ada beli ikan tenggiri n dalam fridge ada lagi daun kari...
bolehlah buat kari ikan cam mak mertuaku selalu masak tuk abang...
dulu tak pandai nak masak macam mak mertua...
tp setiap kali balik pasti menu ni ada makan dengan nasi dagang mak mertua yg sedap...
maklumlah peberet abang...
jadi kena la belajar dari mak ni...
dan sekarang walaupun tak la 100% sama tapi abang kata dah macam mak masak...
hureeeeee....puas ati....biasalah kan air tangan kita tak kan sama dgn sesiapa pun tp yg penting ada niat nak belajar masak macam mana mak mertua kita masak utk anaknya kannn...
banyak lagi nak belajar dr mak tapi jarak tak mengizinkan...
jadi setiap kali balik kena la belajar ye dakkk...
ok ni dia kari ikan ala mak mertua ku

Menu : Kari Ikan ala Mak Mertuaku
Air Tangan : dapurmerahibuku.blogspot.com

Bahan2:
ikan tenggiri
1 tangkai daun kari
serbuk kari ikan
santan
bawang merah*
bawang putih *
halia*
cili padi
1 sudu cili kisar (kalau nk pedas tambah jgn segan2...he3)
asam keping( ikut la nk masam mana kan...jgn masam muke sudah...he3)
garam sebagai perasa

Cara2:
1. Kisarkan bahan bertanda*. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar bersama cili kisar dan serbuk kari.
2.Tumis hingga pecah minyak dan masukkan daun kari. Masukkan santan dan bila dah mendidih masukkan ikan.
3. Masukkan asam keping dan perasakan dengan santan.
4.Masukkan cili padi dalam 10 biji dan tungu mendidih.Sedia untuk dihidangkan.

Selamat menjamu selera

Dapur Merah Ibu