Tuesday, November 20, 2012

Roti Kacang Merah




Bismillahirrahmanirrahim,

Hah...jgn tak caye...mlm semalam DMI buat roti...hehehe...
dalam inti kacang merah..
abang nak ke Keningau hari ni melawat rakan sekerja yg sakit...
so smlm abang request nak bawa bekal...nah!!!
 DMI buatkan roti buat bekal abang..
actually ada roti sosej tapi gambarnya dalam hp abang la plak..
tak dpt la nak upload kat sini..hehehe..
dalam feri abang mesej..
roti licin kawan2 abang pun rasa sorang sikit...
yg best nak dengar tu kawan2 abang kata macam roti kat
KEDAI BAKERY...
hehehe...
kembang kuncup DMI baca mesej abang tadi...
dorg kata sedap!!alhamdulillah...tq2..ngeeee... :)

kat rumah pun dah licin...mmg paberet kat rumah ni roti...
jadi DMI dengan semangatnya belajar la buat roti 
dari seorang pakar yg merupakan kawan masa belajar dulu...
seronok first time dapat buat roti hingga hari ni boleh buat sendiri utk 
family tersayang...order sahaja...
macam biasa tepung nya DMI beli dari kawan DMI juga..
org muslim supaya apa yg kita makan adalah dr sumber yg halal...
DMI amat2 titik beratkan soal ini..
kerana sumber yg halal dapat menjamin segala2 nya...
yg penting anak2 mkn dr sumber yg halal..

oklah jom kita tgk resepi roti berinti kacang merah,

Bahan2:
500g tepung roti
300ml susu segar
2 sb gula
2sk garam
1 sk pelembut roti
1 sk bread improver
1 sb shortening
2 sb butter
2 sk yis

Cara2:
1. Masukkan bahan2 basah dulu gaul kemudian masukkan bahan kering.
2. Tunggu doh kembang.
3. Tepuk2 doh utk keluarkan angin, kemudian bahagikan kepada 10 bahagian.
4. Bentukkan doh kemudian isikan inti kacang merah ke dalam setiap doh..rehatkan seketika kemuadian bakar pada suhu 200C pada suhu 15 min...ikut keupayaan oven masing2 k.

Selamat Menjamu Selera

Dapur Merah Ibu