Sunday, April 22, 2012

Mee Bandung Tulang


Bismillahirrahmanirrahim,

Sejuknya hari ni hujan dari pagi hingga ke tengahari..
mata ni macam nak terkatup je...
kalau dapat makan ubi kayu rebus kan best..
masa BW ke blog kak amie kecur liur..

Ingat nak juga mencari ubi nya takpe lah cuba
cari esok kalau ada di pasar..tupun kalau ada.
Kalau tak ada kena tunggu hujung minggu la gamaknya....

memandangkan hari ni hujan dan abang ada kelas jadi
tak keluar hanya duduk di rumah dengan anak2 lagi pun ada
tempahan cheese tart dari miza lusa dia nak...
alhamdulillah siap dah kulitnya.

oklah untuk anak2 mee sup dan
untuk kami mee bandung tulang...nak pedas sikit
Kebetulan ada lagi tulang dalam fridge ni...
jom makan mee bandung tulang,
MEE BANDUNG TULANG
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
2 mangkuk mee kuning (untuk 2 orang)
4 ketul tulang
2 biji telur
sedikit sayur sawi
1 biji tomato
1 sudu cili mesin
1 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit garam
sedikit minyak
1 sudu sos tiram
5 sudu sos cili
5 susu sos tomato
1 sudu sos cili thai
2 susu kicap manis
air

Cara2:
1. Panaskan minyak tumiskan cili kisar hingga terbit minyak bersama bawang merah dan bawang putih yg telah dihiris. Kemudian masukkan sos tiram,sos cili,sos tomato,sos cili thai dan kicap. Gaul seketika kemudian masukkan air.
2. Masukkan tulang dan tutup kuali seketika. Sementara itu panaskan air di dalam periuk. Bila air mendidih tutup api dan celurkan mee kuning tadi letak sedikit minyak kemudian toskan.
3. Bila daging pada tulang agak lembut, masukkan telur, sayur sawi dan tomato yg telah dipotong. Perasakan dengan garam dan bolehlah ditutupkan api. Sedia untuk dimakan.

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

Saturday, April 21, 2012

Nasi Goreng Ulam

Bismillahirrahmanirrahim,

Semalam berdebar hati ni bila si Iman naik suhu badannya 
sehingga 39C.Terus bagi ubat...tapi mata tak boleh tido juga 
mengelap badan adik. Mujur adam suhunya tak naik...
bila dua2 demam ni memang tak tidur lah..
kalau terlelap risau suhunya akan naik. 

Last2 mata terlelap juga jam 3 tapi sebelum tu dh set jam 
utk cek suhu badan anak jam 5...mujur abg terjaga..
cek nak naik hampir ke 40C...cepat2 sumbat ubat...sampai ke pagi lah tak tidurnya...mamai2 lah buat kerja rumah hari ni..
.masak pun yg simple2 jek...
jom layan nasi goreng ulam je,

 NASI GORENG ULAM
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
1 mangkuk nasi
7 biji cili padi
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 batang serai*
1/2 kuntum bunga kantan*
kobis purple*
sedikit kacang panjang *
1 biji telur
2 ekor sotong
sedikit minyak
sedikit garam

Cara2:
1. Tumbuk cili padi bersama bawang hingga lumat dan ketepikan. Hiris bahan yang bertanda *.
2. Panaskan minyak, goreng bahan yang ditumbuk kemudian masukkan sotong dan goreng seketika.
3. Masukkan telur dan gaul seketika, kemudian masukkan bahan yang bertanda * dan terus masukkan nasi ke dalamnya. Gaul rata dan perasakan dengan garam. Sedia untuk dihidangkan bersama bawang goreng.


"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu


Wednesday, April 18, 2012

Tiger Prawn Masak Lemak Nenas

Bismillahirrahmanirrahim,

Resepi yg akan dikongsikan hari ini 
masak lemak cili padi udang dgn nenas...
cik udang ni mmg la tak boleh lari. Buat ape pun kau tetap hebat dimataku...hehehe.boleh lak gitu. Udang ni ada macam2 jenis kan...
semua jenis udang pun kalau masak pasti sedap. 
Untuk kali ni cik TIGER PRAWN menjadi pilihan...

 cerita pasal udang ni kami selalu bawa balik kg lebih2 lagi
 cik lobster yg menjadi pilihan arwah abah. 
Suka sangat kalau mak masak...
macam2 yg abah suh buat..bagai2 resepi yg keluar.
 At least, anak dia ni tahu lah nak buat ape sama itu lobster. 
Oklah jom layan resepi hari ini dulu kalau ada rezeki leh letak resepi lobster pula,

TIGER PRAWN MASAK LEMAK NENAS
dari :dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
1/2 kg udang
1/2 biji nenas
1 paket santan
13 biji cili padi
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
 
Cara2:
1. Kisar cili padi dengan sedikit air, jangan banyak sangat. Ketepikan.
2. Bersihkan udang dan kecutkan bersama cili padi yg telah dikisar tadi. Letakkan bersama sedikit kunyit, nenas yg tekah dipotong dan sedikit garam.
3. Setelah mengelegak, masukkan santan dan kacau. Apabila sudah mendidih padamkan api dan bolehlah dihidangkan. 


"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

Monday, April 16, 2012

Paru Goreng Cili

Bismillahirrahmanirrahim,



 Hujung minggu baru ni ke pasar tani lagi...
alhamdulillah sempat membeli paru lembu ni. 
Biasa pergi tak sempat nak jumpa dah yg tinggal daging dan tulang..
tapi hari tu memang rezeki nak makan rabu goreng cili...

dapatlah lepaskan keinginan nak makan...
kalau paru buat rendang campur pun sedap,
 tapi kali ni teringin nak makan goreng garing2 
pastu sira dengan cili macam yg selalu mak buat...


PARU GORENG CILI
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
Paru
10 tangkai celi kering
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sedikit minyak
sedikit garam 
sedikit gula
sedikit kunyit serbuk

cara2:
1. Cuci bersih paru dan rebus bersama sedikit air dan garam. Kemudian hiris nipis paru dan gaul paru bersama sedikit garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng paru dan ketepikan. Sementara itu, kisar 1 biji bawang merah dan bawang putih bersama dengan cili kering yg telah direbus.
3.  Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg telah dikisar tadi. Setelah pecah minyak masukkan sedikit air dan perasakan dengan gula dan garam. Masukkan bersama sebijibawang merah yg telah dihiris. Kacau hingga cilinya agak kering dan tutup api.
4. Kemudian masukkan paru yg telah digoreng tadi ke dalam kuali dan gaul sebati. Sedia untuk dihidangkan.

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu


Sunday, April 15, 2012

Tomyam Tulang

Bismillahirrahmanirrahim,

Resepi hari ini tomyam tulang...layan k. 

TOMYAM TULANG
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
Tulang lembu
3 sudu besar paste tomyam
1 biji bawang besar (dipotong 6)
12 biji cili padi (diketuk)
1 batang serai (diketuk)
1 helai daun limau purut
1 keping asam keping
2 biji limau 
sedikit garam
sedikit minyak
air

Cara2:
1. Panaskan minyak dan tumis paste tomyam bersama serai dan daun limau purut. Kemudian masukkan tulang dan gaul seketika.
2. Tambahkan air dan masukkan bawang, cili padi, asam keping dan garam.
3. Tutup periuk dan didihkan. Bila daging telah empuk bolehlah ditutup api dan dihidangkan.
4. Masa menghidang perahkan limau nipis. Sedia untuk dimakan.

Terima kasih kepada mereka yg singgah dan follow blog kecil saya...

"Selamat  menjamu selera"


Dapur Merah Ibu

Saturday, April 14, 2012

Kuih Seri Muka

Bismillahirrahmanirrahim,



Alhamdulillah siap semua dah...dari melaksanakan tanggungjawab
dgn pencipta kepada tanggungjawab sbg seorang isteri,
membersih rumah,mengurus anak2 dan suami sehinggalah
kepada masak-memasak dan lain2..
tanggungjawab isteri yg tak boleh dinafikan...
saya nak ucapkan TAHNIAH kepada semua isteri yg sangat2 
dedikasi dlm menjalankan tanggungjawab..

Hujung2 minggu begini macam2 yg nak dimakan..
termasuklah kuih seri muka ni..
makin berseri bila tgk kilau2 kt atas kuih tu..hehehehe.
 Siap dah utk menjamu di petang hari..

Sekali sekala buat ni terasa macam waktu kecil dulu...
seronok betul masa tu. Masa tu arwah nenek berniaga kuih muih ni....
jadi secara tak langsung saya memang minat dgn kuih2 org2 dulu ni...
ditambah pula suami yg mmg pengemar kuih tradisional ni..
dia juga mcm saya cuma bezanya dia
menolong emak mertua ku yg dulu berniaga kuih..
jadinya resepinya akan ku kongsikan bersama di sini,
supaya kuih ni tak dilupakan..
 KUIH SERI MUKA
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
Lapisan atas
1 kotak kecil santan
sedikit garam
10 sudu besar gula
sedikit pewarna perisa pandan
4 sudu besar tepung jagung
3 sudu besar tepung gandum

Lapisan bawah
1 kotak kecil santan
1 pot peras pulut (kalau tak suka pulut byk kurangkan)
sedikit garam
sedikit gula
 sedikit air

Cara: 
1. Basuh beras pulut hingga bersih. Kukus beras pulut lebih kurang 15 minit. Campurkan santan, garam,gula dan sedikit air. Kemudian keluarkan pulut dan gaul pulut tadi bersama campuran tadi. Kemudian kukus semula lebih kurang 30-45 minit.
2. Sementara itu dalam satu mangkuk campurkan semua bahan untuk lapisan atas dan kacau menggunakan whisk. Setelah sebati masukkan ke dalam periuk dan masak sehingga berkilat. Jangan pekat sangat.Tutup api dan kacau supaya tidak berketul.
3. Kemudian  keluarkan pulut dari pengukus dan letakkan dalam loyang kecil dan dimampatkan. Seterusnya bolehlah diletakkan adunan tadi ke atasnya.Kukus lah selama 30 minit lagi. Pastikan api tidak terlalu besar supaya bahagian atas kelihatan cantik.

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu




Friday, April 13, 2012

Butterprawn




Bismillahirahmanirrahim,

Semalam punya dinner...cuma kali ni telurnya tak berapa cantik sbb nak cepat...hehehhe..tapi rasanya mmg terbaik..terima kasih chef kamarul yg sudi kongsi resepi kegemaran ni...dulu2 kalau ke kedai makan tak sah kalau tak order ni...tapi sekarang puas hati bila dapat buat sendiri...toce3...kita suka chef. Saya kongsikan di sini ye chef...resepinya dibawah,

  BUTTERPRAWN
dari : dapurmerahibu.blogspot.com
resepi asal : chef kamarul


Bahan2:
8 ekor udang besar 
2 biji telur kuning (dipukul) 
4 biji cili padi (potong nipis) 
1 tangkai daun kari
3 sudu besar + 2 sudu besar butter
1 cwn susu cair (saya guna 1/2 cawan)
1 sudu besar bawang merah (dicincang)
1 sudu kecil bawang putih (dicincang)
1 sudu besar minyak masak utk mengoreng

Cara2:
Langkah 1 (floss kuning telur)
1. Panaskan kuali dan masukkan butter 3 sudu dan 1 sudu besar minyak (minyak boleh mengelak butter menjadi hitam kata chef).
2. Masukkan telur kuning dan sentiasa kacau mengikut bulatan sehingga telur bertukar menjadi kuning keemasan.
3. Angkat dan tapis

Langkah 2
1. Panaskan minyak dan goreng udang sehingga kuning keemasan angkat dan tapis.

Langkah 3 
1.Panaskan butter 2 sudu besar, masukkan bawang cincang dan bawang putih cincang.
2. Kemudian masukkan cili padi dan daun kari serta perasakan dengan garam dan gula
3. Tuangkan susu cair dan goreng sehingga semua rata dan kering.Angkat dan letakkan didalam pinggan

Langkah 4
1. Sebelum menghidang taburkan floss telur kuning diatas udang tadi. WALA! (betullah kata chef mmg wala!!!)

Mmg suka sangat resepi ni...bila teragak je mesti guna resepi ni...slalu kalau mkn kt kedai mesti nk order ni kan...mmg favorite lah butterprawn ni...

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

Tuesday, April 10, 2012

Kurma Sotong

Bismillahirrahmanirrahim,

Esok cuti...yeye!! Si Adam naik kereta je dah inform ibu esok cuti.hehehe..seronok tgk Adam n Iman membesar..sejak iman mula bercakap setahun yg lepas riuh rendah rumah. Gamat suasana...dengan usikan Adam kat adik. Sekarang pandai betul lah si abang meng 'order' nak makan apa...sekejap betul masa berlalu..
begitulah arwah abah meninggalkan kami.
20/5 ni genap 3 tahun abah meninggalkan kami. 

Semoga rohnya ditempatkan di kalangan hambaMu yg beriman. Amin.
 Banyak kenangan yg kita lalui bersama antaranya dalam
 hal2 masakan ni....juadah ni antara resepi dari arwah abah...
Abah suka mencuba sesuatu yg baru...
kini resepinya ku turunkan kepada anak2 dan ku coretkan
di sini sebagai kenangan terindah sepanjang hayatnya.
Abah, rindu itu hanya Allah yg tahu.
 Doaku sentiasa mengiringimu Abah, Insya Allah.
Oklah inilah resepi arwah abah utk dikongsikan,

KURMA SOTONG
dari: dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
10 ekor sotong
1 1/2 biji bwg besar
1 biji bwg putih
1 inci halia
1 biji kentang
1 biji tomato
2 biji cili merah
3 sudu besar rempah kurma
1 cwn minyak masak
1 mangkuk santan
1 keping asam keping
garam secukupnya

Cara2:
1. Kisarkan bwg besar,bwg putih,halia dan rempah kurma. Ketepikan.
2 .Panaskan minyak dan goreng bahan kisar hingga terbit minyak.
3. Setelah terbit minyak, masukkan sotong dan kentang dan masukkan sedikit air. Masak hingga mendidih.
4. Bila dah mendidih masukkan santan dan asam keping. Kacau dan tunggu hingga mendidih. Perasakan dengan garam.
5. Setelah mendidih masukkan tomato yg sudah dibelah 4 bersama cili merah yang telah dipotong 4. Biar seketika dan bolehla dihidangkan.

Alhamdulillah, selesai sudah makan malam..kepada yg sudi berkunjung terima kasih dan jangan segan2 utk follow blog kecil ini.

"Selamat menjamu selera"

Dapur merah Ibu

Apam polkadots

Bismillahirrahmanirrahim,

Selamat pagi semua...
Dah breakfast??
Pagi2 ni jom jamu gambar apam polkadots...
Malam Isnin buat atas permintaan yg tak disangka...
lagi..dan lagi..apam polkadots..

1...2....3 Snap!!

grrrrr...geram nak makan

kali ni letak bluberry filling plak... 

 dah sedia masuk bekas..

 resepinya leh tgk kat sini k.
thanks kak nita for ur support.

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

Sunday, April 8, 2012

Tempoyak pucuk kayu


Bismillahirahmanirrahim,
Alhamdullillah terima kasih Allah, rezeki2...semlm ke pasar tani jumpa pucuk labu....wah boleh masak tempoyak lah hari ni...cuma petai je yg takde...hari tu ada jual kt pasar 2 papan RM10!! Tak percaya?Itulah hakikatnya, bila barang yg susah nk jumpa di Labuan ni...tapi semlm mmg happy la sbb jumpa pucuk labu ni...sedapnya mak!!! 

Semalam siap kol mak cerita jumpa pucuk labu...dan tadi kebetulan ijan datang dengan anak2 dapat lah dia merasa...tak dapat makan kt rumah lah sbb dia nk blk cepat...jadi tapau kan utk dia...sampai rumah dia ckp dia dh jatuh cinta sama ini rasa...hehehhehe..resepi ni dari arwah abah tapi mak yg masak lah...sedapnya mak. Setiap kali balik mak akan carikan juga pucuk labu ni...sayang mak. oklah layan lah resepinya rasa cam bercahaya2 plak mata ni,
TEMPOYAK PUCUK KAYU
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
1 ikat pucuk labu
1 ikat pucuk ubi
4 batang serai
5 helai daun kunyit
2 mangkuk tempoyak
12 biji cili padi
sedikit air
1 paket  santan
garam secukup rasa
sedikit udang basah saiz kecil
sedikit ikan bilis
sedikit kunyit hidup/kunyit serbuk
2 biji lada merah
2 biji lada hijau

Cara2:
1.Hiris pucuk labu, pucuk ubi, serai dan daun kunyit. Bersihkan dan ketepikan. Untuk pucuk labu bersihkan durinya dahulu.
2. Kisar cili padi bersama kunyit hidup dengan sedikit air.Ketepikan.
3. Kemudian masukkan bahan2 yg telah dihiriskan tadi ke dalam periuk bersama bahan kisar tadi. Gaul sebati.
4. Masukkan pula tempoyak, udang, ikan bilis dan garam. Akhir sekali campurkan terus santan dan gaul rata.
5. Kemudian hidupkan api dengan menggunakan api kecil dan masak sehingga mendidih. Setelah mendidih masukkan lada merah dan hijau yang telah dibelah dua. Sedia untuk dihidangkan.

Alhamdulillah kenyang dah makan...rasa hujung lidah tu dah terubat...

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu


Saturday, April 7, 2012

Banana pop

Bismillahirrahmanirrahim,

Alahai...gigil plak tangan ni masa ambil gambar semalam...
yang ala2 dapat lah ambil 2 pastu bateri plak habis.
 Ingatkan hari ni lepas disejukkan dapat lah nak snap lagi sekali tapi mcm biasa lah...budak berdua ni dah tahu buat mlm semalam tak sempat dah nak bergambo2,
  ibu nak!!!jadi dapatlah layan 2 pics ni je yek...
bawah ni lagi satu skali dengan resepinya yg mmg saya buat khas
 tuk kasi anak suka nak makan buah2an. Kalau ada anak
yg tak suka makan buah boleh cuba mana tahu nak pula dia kan..

 BANANA POP
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
3 biji pisang 
1/2 cawan coklat masak
coklat rice
6 batang lidi

Cara2:
1. Hiris coklat halus2. Kemudian masak secara double boiled 
dengan api sederhana. Ketepikan.
2. Potong 1biji pisang kepada 3 bahagian /
 boleh potong ikut suka camana.
3. Celup pisang ke dalam coklat kemudian cocok dengan lidi.
4. Taburkan coklat rice sekelilingnya.
5. Sejukkan di dalam peti sejuk. Dah keras coklatnya bolehlah dimakan.

Maaf ye gambarnya kurang umpp plak..
lupa nk tgk baterinya.takpela ye...
Dessert yang sangat menyelerakan untuk anak2.

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

Special Thanks

Bismillahirahmanirrahim,

Cantik tak????Cantikkan..tq nieza atas pemberian ni..
since nieza beri izin ambil bunga ni saya nak letakkan di sini sebagai menghargai persahabatan ini...terima kasih sekali lagi kerana sudi menjalinkan tali silaturahim...
tahniah for yr second annvsry blog..saya letak diblog saya ye.
saya harap awak akan terus berblog...
berkongsi idea dan pendapat..cayok2!!
suke tgk bunga tulip ni..cantik. Semua yg Allah cipta tu cantik2 belaka.
Semoga nieza berada dalam lindunganNya dan suksess dalam ape jua yang dia tempuhi.
Tq nieza.

Dapur Merah Ibu

Friday, April 6, 2012

Nasi Goreng Kampung

Bismillahirahmanirrahim,


Kenapalah malam2 gini hati berdebar2...
Alhamdullillah call mak..mak sihat.
Hati tiba2 rindu sangat kat kampung..dengar plak lagu balik kg ni..
hehehe tgk pula gambar nasi goreng kampung ni..
perghh sampai 7 biji cili padi diletaknya. 
Teragak nak mkn pedas2...ermm lidah melayu.....
nasi goreng pun mesti nak pedas2..
kalau nak buat ikutlah pedas mana yg dikehendaki k..

 NASI GORENG KAMPUNG
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
1 mangkuk nasi
7 biji cili padi
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
sayur sawi
1 biji telur
1/2 genggam ikan bilis
sedikit minyak
sedikit garam

Cara2:
1. Tumbuk cili padi bersama bawang hingga lumat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga kekuningan kemudian masukkan bahan yang ditumbuk tadi. Goreng seketika.
3. Masukkan telur dan gaul seketika, kemudian masukkan sayur sawi yang telah dipotong dan terus masukkan nasi ke dalamnya. Gaul rata dan perasakan dengan garam. Sedia untuk dihidangkan bersama bawang goreng.

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu


Jumboo Burger

Bismillahirrahmanirrahim,



Breakfast pagi tadi..lama dah tak buat semalam beli roti konon2 nak 
buat roti telur je tuk bekal adam hari ni...
last2 hasilnya jumboo burger daa...
cukup bahan bolehlah membuatnya.
 Lagipun lama dah tak mem "burger" ni..hehehe. 
Nilah hasilnya,

JUMBOO BURGER
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:
3 keping roti
1 biji telur
1 keping daging burger
2 sudu lobak merah yg telah dihiris halus
2 sudu kobis purple yg telah dihiris halus
1 keping cheese 
2 keping hirisan timun
2 keping hirisan tomato
2 sudu mayonis
2 sudu sos thousand island
sedikit serbuk blackpaper
sedikit garam

Cara2:
1. Goreng 1 biji telur dan ketepikan. Kemudian goreng burger dan ketepikan.
2. Sediakan hirisan kobis dan lobak merah di dalam satu mangkuk dan gaul bersama 2 sudu besar mayonis hingga rata.
3. Bermula dari bawah letakkan sekeing roti kemudian daging burger, letakkan sayur salad yg telah digaul bersama mayonis tadi. Seterusnya letakkan roti , 1 keping cheese dan telur. Kemudian letakkan sos thousand island, sedikit serbuk blackpaper dan sedikit garam.
4. Tutup dengan sekeping roti dan cucuk menggunakan lidi timun dan tomato hiris di atasnya. Sedia untuk dimakan.

Terima kasih kepada yg berkunjung..utk leeya, kalau u ada blog saya sangat berbesar hati nak melawat...

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

Thursday, April 5, 2012

Nasi Goreng Planta

Bismillahirrahmanirrahim,

Semalam dah siap memasak semua tiba2 abg ajak pergi beli pizza...
nak rasa pizza baru katanya...
dah beli dia makan 2 keping pastu berenti dah...macam biasalah. 
Nasib ada budak 2 orang ni dorg lah tukang perabis...
tak baik ibu membazir ni...hehehehe..bagus! 

Lauk semalam abg bawa bekal ke tempat kerja, 
abg mmg macam ni kalau ada lauk mmg dia akan bawa. Sebab?
 di luar mereka masak bubuh ajinomoto. Kami mmg tak boleh kena, 
sekali terus pening kepala...sakit tau kekadang sampai tak boleh buat kerja.

 Jadi nasinya apalagi nasi gorenglah...
senang boleh Adam bawa bekal sekali. 
Kalau hari2 buat nasi goreng planta ni tetap laku...
selera budak2 lagi2 tak pedas.oklah jomlah kita layan sekejap,

NASI GORENG PLANTA
dari : dapurmerahibu.blogspot.com
Bahan2:
1 mangkuk nasi
3 batang sosej
2 sudu jagung
1 biji telur
1 sudu minyak
sedikit garam
2 sudu planta

Cara2:
1. Panaskan minyak dan goreng seketika sosej kemudian diangkat dan dihiris kecil.
2. Gunakan lebihan minyak tadi dan masukkan sosej yang telah dihiris tadi ke dalam kuali. Terus masukkan jagung. Goreng seketika kemudian masukkan telur.
3. Masukkan nasi dan perasakan dengan garam kemudian gaul rata. Kemudian bolehlah dimasukkan planta dan gaul mesra.
4. Sedia untuk dibawa bekal...
 

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu