Saturday, March 10, 2012

Nasi Ayam Ibu

Bismillahhirahmanirrahim,

Seronok semalam bila Cik A'are datang berkunjung ke rumah setelah sekian lama tak berjumpa. Rasanya lebih 5 tahun tak berjumpa...ye..5 tahun. Lamanya...bila masing2 telah berumahtangga dan kali ini kami berjumpa dengan masing2 telah pun ada 2 org ank...Jadi untuk special guest dan akan pulang esok ke Kota Kinabalu, kami sekeluarga telah menjemput Cik A'are utk mkn malam di rumah. Jadi menu utama mlm semalam adalah Nasi Ayam. Pagi2 lagi aku dah buat sebiji kek. Tengahari aku masak simple jek tuk ank2...sbb sebelah ptg nya aku dh sibuk di dapur tuk sediakan makan malam. Aku seronok sangat2 sbb dorg sekeluarga sudi ke teratak aku yg kecil lg comel ni.hehehehe...okla resepi nasi ayam yg aku persembahkan buat tetamu teristimewa.


Bahan2:

Bahan A (untuk nasi) :
Beras (3 pot)-dibesihkan dan ditoskan
Air (3 pot)
2 sudu minyak sapi
5 biji bawang merah kecil (dihiris)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
3 sudu mentega(utk warna nasi)
Garam secukup rasa

Cara2(Bahan A):
1. Panaskan minyak sapi dan goreng bahan yang dihirs tadi sehingga naik bau. Kemudian masukkan beras, gaul dan masukkan air dan garam.
2. Tutup periuk dan kecilkan api dan tunggu hingga nasi masak.
3. Apabila sudah masak masukkan mentega dan gaul rata.


Bahan B (untuk sup):
2 manggkuk air
beberapa potong ayam utk dibuat sup
1 biji bawang besar (dikisar)
1 biji bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1 sudu rempah kurma (dikisar)
garam secukup rasa
2 biji kentang dipotong dadu
3 sudu daun sup (dihiris)
3 sudu bawang goreng
3 sudu minyak masak

Cara2 (Bahan B):
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dikisar. Setelah pecah minyak, masukkan ayam yg dipotong dadu dan kacau seketika. Kemudian masukkan air dan garam secukup rasa dan tunggu hingga mendidih.
2. Sementara itu masukkan kentang yg siap dipotong dan tunggu hingga mendidih.
3. Apabila kentang telah empuk bolehlah dihidangkan bersama daun sup dan bawang goreng.

Bahan C (Ayam):
1 ekor ayam dipotong dan dibersihkan
4 sudu kicap
4 sudu sos tiram
4 sudu madu
4 sudu serbuk blackpaper
sedikit garam

Cara2 (Bahan C) :
1. Campurkan kicap,sos tiram, madu, serbuk blackpaper dan garam dan gaul/lumurkan rata pada ayam yg telah dibersihkan.
2. Perap selama 20 minit dan bolehlah digorengkan. Sedia untuk dihidangkan.

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

0 comments: