Friday, March 16, 2012

Kue Teow Goreng


Bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdullillah...cuaca elok hari ni. Hari yang ceria..moga kita dilimpahi rahmat-Nya selalu. Okla hari ini tak nak makan nasi..boleh ke?Boleh je laa kan..bukan bosan makan nasi. Cuma tekak ni nak makan kue teow dan semua di rumah sangat setuju. Seronok2..senang kerja.hehehehe. Kalau kue teow ni digoreng dengan kerang sangat2 la sedapnya kan...tapi sayang seribu kali sayang di Labuan tiada kerang jadi sejak 5 tahun lepas bila balik kg je saya dan abg akan beli kerang mmg tak ingt utk lepaskan keinginan nk makan kerang..jadi bermulanya episod kami frozen kan kerang utk dibawa pulang ke Labuan.Jeng3..so kerang yg saya buat utk kue teow goreng ni adalah kerang frozen. Okla jom kita tengok resepi malam semalam ni dh ditaip tapi tak sempat nk publish.


Alhamdulillah...kenyang dh masing2..cukup2 selera bila ubah makan ni..Anak2 memang selera kalau menunya berubah2. Okla ini resepinya,

KUE TEOW GORENG
dari : dapurmerahibu@blogspot.com

Bahan2:
1 bungkus kue teow
8 ekor udang sederhana besar
sedikit kerang
1 sudu cili yg telah dikisar
2 sudu sos tomato
2 sudu sos cili
2 sudu sos tiram
4 sudu kicap
1 sudu sos ikan
4 sudu minyak
sedikit garam
1 biji telur
sedikit daun kucai
sedikit taugeh

 Cara2:
1. Panaskan minyak dan tumis cili kisar kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram,sos ikan dan kicap.
2. Masukkan udang dan kerang dan tumis seketika. Masukkan garam secukup rasa.
3. Kemudian masukkan kue teow dan gaul seketika dan buat bulatan ditengah2 dan masukkan telur biarkan telur agak masak dan bolehlah digaul rata.
4. Akhir sekali masukkan taugeh dan daun kucai gaul seketika dan tutup api. Bolehlah dihidangkan.


"Selamat menjamu selera"


Dapur Merah Ibu

2 comments:

WSRWA said...

Gambar buat air liur meleleh....

dapurmerahibu said...

hehehe..kena rasa tu baru tak meleleh dh.