Friday, March 30, 2012

Karipap Ayam Bertelur

Bismillahirahmanirrahim,


Tu dia dah malam baru dapat update..rindu nk merakamkan juadah yg penah dibuat di sini..ecehceehceh...okla nak cerita sikit 2 hari lepas masa ambil adam balik dari sekolah kami singgah di ujana untuk menguruskan beberapa hal, kami berselisih dengan pasangan ni. Mereka bawa 2 anak, sorang didukung dan sorang lagi jalan sendiri dan mereka masuk ke kedai emas...si mak dan si bapak sibuk menilik2 emas langsung tak ambil peduli anak yg berjalan sorang diri ni...

aku perhatikan budak ni dah jauh dari pandangan mak bapak dia. Aku perhatikan lagi lebih kurang 15 minit mak bapak budak ni tak kuar pun dari kedai emas tu..ermmm...tak boleh jadi ni...aku tarik tangan budak yg aku rasa baru setahun lebih tu masuk kedai emas dan aku bg kt parent budak ni.Riak wajah bapak budak ni langsung cam takde pape...yg si mak langsung tak pandang, sibuk dengan emasnya...huhhhh!!!!("mengeluh dlm hati").senang nye dorg dapat anak kan.senangnya dorg...tapi bila dh hilang!!!entahlah susah nak dikata...kalo org yg nmpk tadi bukan aku camana?buatnya org tu culik ke ape ke....arrrr!!!

Ermmm...

Okla sejenak berkongsi cerita jom kita berkongsi juadah untuk makan2...hehehe...lama benor tak makan karipap teringin nak makan jadi esok nak buat karipap tapi esok nak buat yg berpusing plak. Karipap kat sini ni karipap dalam laptop yg dh berkurun.kih2 boleh? Bestnya karipap buat sendiri kan...macam2 boleh letak...macam Karipap Ayam Bertelur ni intinya saya tambah telur rebus...sedap kalau tak caye boleh cuba. Jom2 intai dalam karipap ni..

 tu dia di dalam nya ada telur rebus.Nyum2...


KARIPAP AYAM BERTELUR
dari : dapurmerahibu.blogspot.com

Bahan2:

A)Inti karipap:
 3 biji kentang
1/2 paket ayam kisar
1 biji bawang besar (dikisar)
2 sudu cili kisar
2 sudu rempah kari ayam
sedikit gula
garam secukup rasa
sedikit air
minyak 

Cara2:
 1. Panaskan minyak dan tumis bawang, cili dan rempah kari. Setelah pecah minyak masukkan ayam dan kentang.Gaul seketika.
2. Masukkan sedikit air dan tunggu hingga mendidih. kemudian bolehlah perisakan dengan sedikit gula dan garam.
3. Masak hingga kering, tutup api dan sejukkan.

B) Kulit karipap:
Bahan2:
2 cawan tepung gandum
4 sudu mentega
sedikit garam
air secukupnya

Cara2:
1. Tinggalkan 1 sudu tepung dan uli tepung ini dengan sedikit mentega hingga menjadi doh seakan mentega. 
2. Padabekas yang lain campur tepung bersama mentega dan gaul hingga sebati kemudian masukkan garam dan air secukupnya.
3. Canai doh kemudian letakkan sedikit doh mentega ke dalam nya.Kemudian canai sekali lagi dan bolehlah diletakkan inti. 
4. Klim lah di tepi karipap dengan cantik.
5. Bolehlah mengoreng tetapi pastikan apinya tidak terlalu panas.

"Selamat menjamu selera"

Dapur Merah Ibu

0 comments: